Konferencje
KONFERENCJA NAUKOWO – TECHNICZNA – FERMA 2026- hala 2
FORUM ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII/ BIOGAZ I BIOMETAN
Piątek 20 lutego 2026 (sala A)
| 11.00 – 11.55 | prof. dr hab. inż. Jacek Dach – UP Poznań OZE w produkcji zwierzęcej: dlaczego nie ma alternatywy dla biogazu? |
| 11.55 – 12.20 | dr hab. inż. Alina Kowalczyk-Juśko, prof. UPL, UP Lublin Poferment, poplony: jak uzyskać dodatkowe efekty w gospodarstwie? |
| 12.20 – 12.45 | mgr Aleksandra Łukomska, UP Poznań Jak w praktyce poprowadzić inwestycję biogazową w gospodarstwie? |
| 12.45 – 14.00 | PANEL DYSKUSUJNY Inwestycje w OZE a hodowla zwierzęca: moda czy konieczność? Uczestnicy dyskusji:
|

prof. dr hab. Jacek Dach
UP Poznań

dr hab. inż. Alina Kowalczyk-Juśko
prof. UPL, UP Lublin

mgr inż. Aleksandra Łukomska
UP Poznań

Gerard Gwizdek
Bank Ochrony Środowiska, Dyrektor Departamentu Sprzedaży MŚP
FORUM HODOWLI BYDŁA MIĘSNEGO
Piątek 20 lutego 2026 (sala B)

MODERATOR: Jacek Zarzecki – Wiceprzewodniczący Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny
| 11.00 – 14.00 | PANEL DYSKUSYJNY Nowe wyzwania dla producentów żywca wołowego i producentów mleka |
Uczestnicy dyskusji:
|

Jacek Zarzecki
Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny

Marcin Adamczyk
Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny

Michał Siwek
BNP Paribas

Tomasz Kurpiewski
Ekspert

Justyna Wysocka-Golec
Partnerka, Liderka Zespołu ESG, Dekarbonizacji i Bioróżnorodności, KPMG

Marcin Sokołowski
OSI Foodsolution
FORUM HODOWLI DROBIU
Główne trendy transformacji polskiego i światowego drobiarstwa
Piątek 20 lutego 2026 (sala C)

MODERATOR: Katarzyna Gawrońska – Prezes Zarządu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz
| 11.00 – 11.30 |
Katarzyna Gawrońska, Mariusz Szymyślik – Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz Aktualna sytuacja na rynku mięsa drobiowego i jaj |
| 11.30 – 12.30 |
PANEL DYSKUSUJNY: „Drobiarstwo w czasach zarazy” Uczestnicy dyskusji: Katarzyna Gawrońska – Prezes Zarządu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz |
|
12.30 – 12.50
|
Erica Bongers – ONCE a SIGNIFY brand Oświetlając przyszłość hodowli: NatureDynamics dla brojlerów i niosek |
| 12.50– 13.20 |
Damian Dominik Kozłowski- Ekspert ds. Cyberbezpieczeństwa “Cyberhigiena w gospodarstwie, gdy haker puka do drzwi”
|

Katarzyna Gawrońska
Prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz

Damian Dominik Kozłowski
ekspert ds. cyberbezpieczeństwa

Mariusz Szymyślik
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

lek. wet. Paweł Gawlik
spec. chorób drobiu i ptaków ozdobnych Kierownik Gabinetu, Product Menager, Konsultant stad rodzicielskich - Animal Pharma

Erica Bongers
Once a Signify brand
FORUM HODOWLI BYDŁA MLECZNEGO
Zewnętrzne zagrożenia i szanse dla branży mleczarskiej
Sobota 21 lutego 2026 (sala A)

MODERATOR: Martin Ziaja – PFHBiPM
| 11.00 – 11.15 | Martin Ziaja Wprowadzenie do panelu |
| 11.15 – 12.00 | dr Katarzyna Rzewuska – PFHBiPM Redukcja stada – produkcja nie maleje |
| 12.00 – 12.50 | Martin Ziaja PFHBiPM, dr Jakub Olipra – Bank Credit Agricole Zewnętrzne zagrożenia i szanse dla branży mleczarskiej |
| 12.50 – 13.40 | Ewa Reńska – ALLTECH Świat bez krów – pokaz filmu |
| 13.40 – 14.15 | PODSUMOWANIE PANELU, dyskusja |

Martin Ziaja
PFHBiPM

dr Katarzyna Rzewuska
PFHBiPM

dr Jakub Olipra
Bank Credit Agricole

Ewa Reńska
ALLTECH
FORUM HODOWLI TRZODY CHLEWNEJ
Sobota 21 lutego 2026 (sala B)
MODERATOR: dr Tomasz Schwarz – UR Kraków
| 11.00 – 11.45 | dr Łukasz Kryszak – UE Poznań, katedra Agrobiznesu Prezentacja możliwych dla branży działań naprawczych stawiających na rozwój branży. Prezentacja algorytmu w celu zwiększenia rentowności i opłacalności produkcji trzody chlewnej |
| 11.45 – 14.00 | PANEL DYSKUSYJNY Mercosur, Ukraina, Polska – co nas czeka? Uczestnicy dyskusji:
|

dr Tomasz Schwarz
UR Kraków

dr Łukasz Kryszak
Agro Integracja

Bartosz Czarniak
Rzecznik POLSUS

Bogusław Prałat
Prezes PZNPŚ
Sobota 21 lutego 2026 (aula)

MODERATOR: Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego
| 12.00 – 13.30 | DEBATA z udziałem przedstawiciela Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Co dalej z polskim rolnictwem? |
Jeśli macie Państwo sugestie co do interesujących was zagadnień, lub cenionych przez was specjalistów, uprzejmie prosimy o kontakt.