Strefa Wiedzy

Hodowco – przed podjęciem decyzji skonsultuj się ze specjalistą!

Zapraszamy Państwa do STREFY WIEDZY – specjalnej strefy zlokalizowanej przy wejściu głównym w hali EXPO, gdzie specjalizujący się w hodowli poszczególnych grup zwierząt eksperci, odpowiedzą na Wasze pytania.

 

BYDŁO

  • mgr inż. Marcin Wojcieszek – absolwent Akademii Rolniczej im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, na wydziale zootechniki; specjalność Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. W chwili obecnej, doktorant na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Specjalista w dziedzinie żywienia przeżuwaczy wedle zasady „od pola, po stół paszowy”, z uwzględnieniem fizjologii roślin, agronomicznych aspektów żywienia, mechanizmów i zasad konserwacji materiałów paszowych oraz funkcjonalnych dodatków paszowych.
  • dr inż. Andrzej Kaczyński – osoba z ponad 20 letnim stażem w dziedzinie żywienia bydła. Praktyk, pochodzący z gospodarstwa produkującego mleko na Podlasiu. W branży paszowej łącznie około 17 lat. Szeroki zakres wiedzy zarówno teoretycznej jak i praktycznej.
  • mgr inż. Piotr Woźniak – Absolwent Technikum Weterynaryjnego we Wrześni oraz Uniwersytetu Gdańskiego na Wydziale Nauk Biologicznych o specjalności: medycznej fizjologii zwierząt i człowieka. Zainteresowany fizjologią żywienia przeżuwaczy w aspekcie zmian metabolicznych oraz hormonalnych. Jako konsultant żywieniowy na fermach przeróżnego pokroju znakomicie łączy aspekty weterynaryjne z dobrą praktyką żywienia krów, w myśl: „ nie ma przypadków, wszystko ma swój początek”.

TRZODA

  • mgr inż. Joanna Abramczyk – osoba z wieloletnim stażem na fermach trzody chlewnej odpowiedzialna za rozród i produkcję prosiąt , należy do grono najlepszych zootechników w Polsce,
    Uzyskuje na fermie ponad 30 szt. prosiąt od lochy rocznie.
  • lek. wet. Rafał Kołczyk – lekarz ze specjalizacją chorób trzody chlewnej , posiadający wieloletnie doświadczenie zdobyte w pracy na fermach w Polsce i zagranicą.
  • mgr inż. Kazimierz Surma – osoba z ponad 15 letnim stażem w dziedzinie żywienia trzody chlewnej oraz hodowli trzody chlewnej. Całe życie zawodowe związany z produkcją trzody chlewnej.
  • lek. wet. Mateusz Porowski – absolwent Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie. Uczestnik szkoleń i konferencji z zakresu chorób świń w Polsce i zagranicą. Odbywał praktyki i staże w Austrii, Holandii i Danii. Jest członkiem American Associasion of Swine Veterinarians. Lekarz weterynarii ze specjalizacja z zakresu chorób świń.

DRÓB

  • mgr inż. Romuald Małota – szef Centrum Doświadczalnego Tasomix , osoba z dużym doświadczeniem zootechnicznym w produkcji brojlerów oraz indyków. Posiadająca dużą wiedzę z zakresu środowiska w którym hoduje się ptaki.
  • lek. wet. Ireneusz Sokół – lekarz ze specjalizacją chorób drobiu , posiadający wieloletnie doświadczenie zdobyte w pracy na fermach w Polsce i zagranicą z zakresu prowadzenia i profilaktyki w hodowli brojlerów kurzych i indyczych.
  • dr n wet. Maciej Kuczkowski – pracownik Katedry Epizootiologi Wydziału Weterynarii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, świetny diagnosta ,posiadający szeroka wiedzę z zakresu chorób drobiu , przyczynach ich występowania , przebiegu , rozpowszechniania i leczenia.
© DLG Agrofood